Tyrifjorden rundt

«Det hadde vært fint og padlet Tyrifjorden rundt», sa padlekompisen tidligere i vinter. «Det hadde vært fint», svarte jeg tilbake. Nå er det gjort, og fint var det. Jeg ble overrasket over hvor mange flotte plasser og hvor mye flott natur det et rundt fjorden. God guide hadde jeg, steingal som han er. Må si at vi bor i et spennede paradis for de som liker stein. Tyrifjorden rundt gir ulike stein og bergområder, som krydrer padleturen.

Fredag kl.1400 var vi på plass i hver vår fullstappet kajakk i Vikersund downtown. Første store matpause ble ved Badstuvika etter ca. 17/18 Km.

Matpause. Noen brødskiver, en øl og sjokolade.

Etter mat gikk vi innover Holsfjorden før vending rundt Kavringen som er liten øy utenfor Sylling.
Masse fugl, her er det ikke lov å ta pissepause pga biotopverneområde. Da var det bare å sitte og padle og angre på alt enn drakk i Badstuvika.

Like før vending inne i Holsfjorden. Flotte øy. Her har fuglene et flott sted.

Fra badstuvika og inn til vending var det rundt 9 km.
Etter vending ble det havblikk og totalt vindstille. Knallfint med all refleksjon i vannet.

Holsfjorden
Kveldslys

Vi rakk rundt 8 km etter vending. Da var det bare å finne en camp før det ble mørkt. Vi fant en flott plass, men ble litt usikre på om dette var lurt, siden campen tydligvis var eid av Holsfjorden cowboys

Holsfjord cowboys er tydelig tagget inn i bordplata til skrekk og advarsel.

Middagen var enkel en kajakkmeny som bestod av reinskav, nudler. og en flaske Bråttsjø fra Kinn. Da smiler man godt etter maten.

Kveldslys fra Sylling og Øverskogen

Kl. 0700 ble jeg vekket av et mylder av fugler som ropte og kaklet som om de skulle ha vært på auksjon. Jeg registrerte at padlekompisen ikke hadde blitt vekket av fuglekvitteret, så jeg tok et par høye kriksrop innspirert av Holsfjord cowboys og da spratt mannen opp. Han hadde jo tross alt ansvaret for frokost og kaffe. Da nytter det ikke å ligge og ruge i soveposen.

Kl.0900 var vi på plass bak årene og gikk igang. Motvind og delvis småhøye bølger. Heldigvis for oss roet det seg ned etter ca 1.time og vi putret ivei mot Storøya som var neste vendepunkt.
Etter ca 10.km var det matpause. Vi hadde da passert Utøya og tankene gikk til alt det grusome som engang hadde skjedd på øya. Pausen ble tatt på en vik ca. 1 km nord for øya.

Her roper jeg til padlekompisen at denne mannen trenger maaaaat
Pause med Utøya i bakgrunnen. Finnemarka er fjellpartiet bak øya.

Etter mat gikk vi rundt Storøya og fikk Røyse i kajakkfronten. Dette partiet er flott padling. Flotte øyer og mange fine plasser. Etter ca. 10 km var vi på plass på Røyse. Her ble det litt mat, avslapping og en kaffekopp.

På kartet heter denne plassen Hott

Formen er fortsatt grei. Merker litt i en arm. Padlekompisen trenger flere mil med padling før han kjenner noe. Herfra og hjem til Vikersund er det fortsatt 28 km.

Veeeeeent

Padlekompisen trykker på etter vending inne i Røsholmstranda/ Ask. Jeg vet at her nytter det ikke å rope vent. Her er det bare å trykke på. Her kjenner jeg på kroppen at noe er i ferd med å skje. Heldigvis har jeg joiken. Det hjelper. Så etter noen km med litt joik og litt trykk på padlingen hadde jeg ryggen på padlekompisen innenfor snakkeavstand.

Siste matpause ble ved Skarvhelltangen. Her er det lett å trå feil. Noen av disse øyene er naturområder det ikke er lov å stoppe ved. Vi tråkket ikke feil og trykket i oss litt mat før siste økt. Nå verket det i kroppen, men ikke mer enn det skal gjøre etter alle disse km i kajakken.

Siste matpause
Kartutsnitt

Tyrifjorden rundt blir det flere ganger, men ikke med en natt. Neste tur blir uten overnatting eller med minst to. Da blir det råkjør eller kos.