Sætra

Her har jeg hatt mange fine stunder med bestemor og bestefar. Lefse og kaffe.
Rømmekolle og saft. Kjedelig har det og vært. Bestefar sov lenge. Satt da å venta, og venta og venta litt til.

Hvor: Sætra, Manndalen

—-

Bestefar sover og jeg har ikke Ipad

Klokka tikket på veggen. Bestemor og jeg hadde for lengst spist frokost og vært i fjøsen. Jeg ser ut av vinduet at geitene allerede er høyt til fjells. Det er stille rundt hytta, lett småregn og ikke en temperatur som skulle tilsi juli måned. Jeg har ikke lyst til å gå ut. Det blir at jeg blir sittende å se på bestemor og ut vinduet. Lyden av bestemors nynning, rokken og sovelyden til bestefar gjør det bare enda mer trøttende. Situasjon går vell under det som betegnes som kjedelig. Bestemor legger en kubbe i ovn. Jeg vet at eg har vært med og jobba med veden langt oppe i fjellet. Det er morsomt. Da står bestefar tidlig opp og vi går sammen opp fjellsiden helt til vi kommer frem til løypestrengen.  Det å slippe ved ned den lange fjellsiden er spennende. Lyden fra strengen har en egen susing som fra verdensrommet. Av og til kan de lange stokkene falle ned. Da smeller det skikkelig i strengen.

Hadde bare bestefar stått opp. Kanskje det blir litt å gjøre og kanskje han har en plan for dagen. ”Skal du ha saft, drengen” spør bestemor. Må jo bare si ja siden bestemor lager den beste krøkebærsafta som finnes.
Jeg hører noen lyder bak døra til rommet hvor bestefar sover, men det blir stille igjen. Forsøker å titte inn gjennom sprekken på den hvite, tynne døra. Heilt stille og ingen bevegelser. Nå er det bare lyden av fossen som er hørbar. Bestemor har gått ut i skuret for å hente saft. Skuret eller matboden som er en gammel vw boble. Tøff og fin å leke i og god til matskap.

Jeg prøver å lage noen skrapelyder av stolen, kanskje bestefar våkner.  Lyden høres godt i den stille hytta. Høre døra på bobla smeller igjen. Prøve på nytt med enda høyere skrapelyder. Ser på tregulvet at det er blir merker. Oppdager at  høreapparatet til bestefar ligger i vinduskarmen. Kanskje derfor han ikke våkner?
Stille hytte uten høreapparat blir total stillhet.

 

”Nåå, drengen. Nå får du vekke bestefar”. Yes! (et ord jeg for øvrig ikke bruke på den tiden) Er inne på rommet i løpet av tidelsekunder. Bestefar våkner og smiler. ”Nå, drengen. Har du kokt kaffe?”.

Et av de gamle sommerfjøsene som forteller noe om livet på sætra.